rydding

Plastvettreglene

Plast har i løpet av kort tid blitt velkjent tema i nyheter og presse, hvor søppeløyer og fisk som er viklet inn i spøkelsesgarn fremstår som et bilde av forbrukersamfunnets holdninger til havet og naturen. Det som før glitret i blått har nå blitt erstattet av nyanser i gult, rødt og hvitt. Slik er livet i havet i dag, nårplast får lov til å flyte fritt. Dersom det ikke gjøres noe vil det i følge forskere i 2050 være mer plast enn fisk i havet.

Vi tror de fleste annerkjenner at dette er et stort problem, at bildene av døende fisk og fosøplede strender viser en virkelighet vi ikke ønsker. Men det kan være vanskelig å ta stilling til problemet, da vi bare er 1 av snart 8 milliarder mennesker. For kan vi som individ utgjøre en forskjell? Ja!

For om alle i Norge tar med handlenett når de handler kan vi spare klima for 600 millioner plastposer i året (tall publisert av miljødirektoratet i 2015).Plast i naturen påvirker alle samfunnsgrupper, om det er friluftslivet eller industrien. Ingen tjener på dårlig klimapolitikk. Ved å rydde opp ute, får alle en bedre fremtid, menneske som dyr. Det handler om å se ned og plukke opp. Du trenger ikke rydde en strand i mange timer, eller engasjere deg aktivt i miljøorganisasjoner. Det er også de små tingene som gjør stor forskjell. Ved å jobbe aktivt mot gode vaner, danner vi god plastvett! Nordic Ocean Watch, Spire og Infinitum har sammen utarbeidet retningslinjer som skal gjøre det enklere å ta de gode valgene i hverdagen, som å huske handlenett når vi skal ut å handle.

En ren natur gir mer lek, ren mat og en bedre framtid! Plastvettreglene skal gjøre det enkelere å huske på gode vaner når vi håndterer plast i hverdagen. Forslag til regler:

Vær beredt – Ta med handlenett

Gode vaner er topp – ta med bestikk og kopp

Pant for plankton

Si nei til mikroplast

Se ned og plukk opp

Selv om det blir sortert – tenk ikke emballert

Plast er en ressurs – ikke søppel

 

_MG_5629

 

unspecified (10)

 

Bakgrunn

Plastvettreglene er laget i samarbeid mellom Nordic Ocean Watch og Spire. Vi er tre pådrivere i prosjektet, som har base i Tromsø. 

Vi er friluftslivsentusiaster som har blitt engasjert i miljø gjennom lek og moro i naturen. Gjennom turer i fjellet og surf annerkjenner vi utfordringene verden står ovenfor. Vi engasjerer oss i miljøorganisasjoner, deltar i debatter og tar aktiv handling i form av strandrydding, sammen med tusenvis av andre nordmenn. Likevel vokser søppeløyene i verdenshavet, hvor produksjonen av det evigvarende materialet ikke ser ut til å avta. Vi håper ved å lage plastvettregler, at flere vil ta aktive valg for unngå unødvendig plastproduksjon. Ved å øke fokus på plastvett og resirkulering håper vi mindre plast forsvinner ut av gjenvinningssyklusen. Slik vil vi i 2050 surfe i rene bølger og kunne gå tur i en grønn og naturlig natur.

 

Tuva Krøgenes: Friluftsliventusiast og medlem i NOW kollektivet

Amanda Nordtorp Günther: Leder i Spire Tromsø

Vilma Havas: Surfer og nestleder i NOW