Månedens havfrue desember – Hanna Bauge

Hanna Bauge har viet livet til å arbeide med havet, både gjennom hennes jobb i Fiskeridirektoratet og på fritiden som en del av Nordic Ocean Watch kollektivet og på surfebrettet i solnedgangen. Hun jobber for tiden med å arrangere miljøutstillingen «Enklere Grep» på Alnes som fokuserer på marin forsøpling og renere hav, som holder åpent frem til den 21 desember. Det er absolutt verdt et besøk hvis du er i nærområdet!

Tekst: Susanne Kathrine Dedichen Bastviken / @radicalbroccoli

Hvem er du? 

Mitt navn er Hanna Bauge og jeg er 30 år. Jeg er født og oppvokst ved havet, langs kysten av Haugesund og ved fjorden på familiegården i Kvinnherad. Jeg er utdannet jurist, og jobber med å ta vare på havet som juridisk rådgiver i Fiskeridirektoratet region Midt, i Ålesund. Jeg er også med i kollektivet til Nordic Ocean Watch, for å bidra i kampen mot marin forsøpling.

Bilde1

Hva gjør du disse dager?

Jeg arbeider med å arrangere en miljøutstilling på Alnes, et lite øysamfunn på Godøya, utenfor Ålesund. Utstillingen er et samarbeid mellom Nordic Ocean Watch, ÅRIM AS, Plastfritt Giske og Alnes Fyr. Fellesnevneren mellom oss er kjærligheten til det opprinnlige og naturlige, med et ønske om en bevare naturen for fremtidige generasjoner.

Vi har gitt utstillingen navnet «Enkle grep». Hensikten er å engasjere lokalsamfunnet og den enkelte til å lettere kunne leve i tråd med miljøet. Vi har valgt å fokusere på marin forsøpling og rent hav, herunder strandrydding og andre tiltak for å bedre ta vare på havet, kildesortering og bruken av det utvidede resirkuleringssytsemet som kommer til Ålesundsregionen i 2018, samt gjenbruk av klær og møbler.Jeg arrangerte også en strandrydding med mat, film og foredrag, som en del av utstillingen, den 3. desember. Dette mener jeg er viktig for å skape engasjement og kunnskap om utfordringen med marin forsøpling, samtidig gjøre det til noe kjekt som folk faktisk ønsker å delta på og kanskje gleder seg til. Det er spennende å se hva som reker i land, og for noen år siden ble det faktisk funnet laster med kokain langs strendene utenfor Ålesund.

Hva gjør du for å ta vare på havet?

 

Etter at jeg begynte å surfe har jeg reist masse rundt om i verden. Opplevelsene og oppdagelsene jeg har hatt har vært både spennende og skremmende. Da jeg kom tilbake fra et par lengre utenlandsopphold, hvor jeg opplevde områder, strender og bølger fulle av søppel, bestemte jeg meg for å bidra. Jeg flyttet nordover til Sunnmøre, og etter at jeg fikk nok venner til å arrangere en strandrydding, var jeg i gang.

Da jeg kom tilbake fra et par lengre utenlandsopphold, hvor jeg opplevde områder, strender og bølger fulle av søppel, bestemte jeg meg for å bidra. Jeg flyttet nordover til Sunnmøre, og etter at jeg fikk nok venner til å arrangere en strandrydding, var jeg i gang.

Det har nå blitt en fast happening på den lokale surfespotten på Alnes, hvor mine venner forplikter seg til å delta gjennom mitt vennskap. Jeg er flink til å spille litt på samvittighet!Jeg har også valgt å jobbe med livet i havet på fulltid, og synes det er fantastisk å jobbe med noe så viktig og meningsfullt i hverdagen. Fiskeridirektoratet sin visjon er «Livet i havet – vårt felles ansvar». Jeg har blant annet arbeidet med å ivareta fiskeribestander og fiskeriinteresser ved petroleumsnBilde5æringens innsamling av seismikk i Norskehavet. I samarbeid med Havforskningsinstituttet har vi forsket på effektene dette har hatt for makrellen, og hvordan dette kan ødelegge dens naturlige adferd. Det er også mange som mener at disse lydbølgene kan skade hørselen til sjøpattedyr, dersom de befinner seg nært kilden. Dette fryktes å ha alvorlige konsekvenser for dyrenes evne til å kommunisere, finne partnere og skaffe mat. I dag arbeider jeg mest med fiskeri- og miljøkriminalitet, herunder bruk av reaksjoner (inndragning av verdi, overtredelsesgebyr, anmeldelser for straff mm) i etterkant av kontroll med fiskeri- og havbruksnæringen. Dette for å sikre at oppdrettsnæringen driver på en miljømessig forsvarlig måte for å hindre rømming av fisk og andre skadelige utslipp til sjø, og at fiskerne høster ressursene på en bærekraftig måte, som ikke skader bestandene ved overfiske.

Hva betyr havet for deg?

Det betyr å gjøre det lille ekstra i hverdagen for sikre et renere og tryggere hav.

Hva mener du er den største utfordringer vi må løse for å redde?

Det skremmer meg at vi fyller opp havene med søppel, og at vi enda ikke har klart å stoppe tilførselen, selv med den viten vi har om konsekvensene. Dette forsterker seg når vi kommer til andre deler av verden, hvor tilførselen er betydelig større og viten om konsekvensene betydelig mindre.Denne bevisstgjøringen om problemet, som et ledd i arbeidet med å redusere de mengdene med søppel som dumpes på havet i dag, mener jeg er den største utfordringen vi har og som vi må finne løsninger på.

Hva er dine fire #tavahatips for å ta vare på havet?

    • Lær deg å kjenne havet. Ta deg tid til å føle på gleden det gir deg, og motivasjonen til å gi noe tilbake.
    • Vær bevisst på ditt forhold til forsøpling. Ikke bidra til å forsøple naturen med tyggis, sjokoladepapir som blåser i vinden og som du ikke gidder å hente, q-tips og andre unaturlig plastikkdeler som skylles ned i toalettet eller kosmetiske produkter som er fulle av mikroplast. Plukk heller opp etter deg selv og andre, enten du er på stranden eller på tur i fjellheimen og kommer over plastikkposer, vannflasker eller annet som ikke hører hjemme.
    • Kjøp deg et handlenett som du får plass til i veska eller lomma. Utfordringen er å kun bruke en plastikkpose i uka. Dette skaper fokus på et samfunn med overforbruk av plastikk, som er en av de største utfordringene for verdenshavene våre.
    • Og til slutt. Tørr å engasjere deg, for temaet. Delta i diskusjoner, videreformidle budskapet og påvirk dem som har muligheten til å gjøre noe med det. Din stemme kan være avgjørende.

Hva er ditt lykkelighste hav-øyeblikk? 

Det er uten tvil knyttet til alle de sene kvelder i bølgene, sittende på surfebrettet sammen med gode venner og nyte havet, naturen, stillheten og solnedgangen.

Det er uten tvil knyttet til alle de sene kvelder i bølgene, sittende på surfebrettet sammen med gode venner og nyte havet, naturen, stillheten og solnedgangen.

Hvem er dine hverdagshelter?

Det er alle dem som tar et ekstra tak, for å gjøre verden og omgivelsen litt bedre.

Og til slutt, hva vil du takke havet for?

Jeg vil takke havet for alt det har gitt meg av gleder og opplevelser opp gjennom årene, og alle de flotte menneskene jeg har lært å kjenne underveis. Jeg vil også takke havet for tålmodigheten, og lover å gjøre mitt for at vi mennesker skal ta de riktige avgjørelsene, og for å sikre en best mulig forvaltning av havet i fremtiden.

Få mer informasjon om utstillingen her.

 

Bilde3