Tinna main photo

Månedens havfrue juni – Tinna Dianudóttir

Månedens havfrue er Tinna Dianudóttir. Hun er fra Færøyene, hvor havet aldri er mer enn fem kilometer unna. For snart ett år siden begynte hun med regelmessige strandryddinger på sin lokale strand, og ble med ett slått av hvor mye plast som faktisk er å finne i havene våre. Hun visste at hun måtte gjøre noe, selv om hun ville være så å si på egenhånd. Hun har siden jobbet hardt for å bruke mindre og plukke mer plast, samt å bevisstgjøre og inspirere folk rundt seg til å gjøre det samme. Og litt etter litt begynner menneskene rundt henne å gjøre endringer også. 

Hvem er du?

Tinna Dianudóttir. Jeg er en 25 år gammel kvinne fra en liten landsby på Færøyene, midt i ingenmannsland og omringet av Atlanterhavet. Haventusiast, surfer, natur- og friluftslivelsker, og på søk etter nye eventyr på et daglig basis.

IMG_8789

Hva gjør du i disse dager?

Jeg jobber på et gamlehjem for å spare penger til studier og nye opplevelser. I tillegg til min betalte jobb, engasjerer jeg meg så ofte jeg kan i forskjellige strandryddinger, både på min lokale strand og andre strender. Du kan nesten si at ”deltidsjobben” min har blitt å informere alle rundt meg om plastforurensning og hvilke endringer de kan gjøre for å minske sitt eget plastforbruk.

 

Hvordan er det å være engasjert for å ta vare på havet på Færøyene, og er det noen spesifikke utfordringer for området?

For å være ærlig, har det vært ganske frustrerende for det meste av tiden, delvis fordi jeg har følt meg ganske alene i forsøket på å rydde opp strendene rundt her. Selv om jeg har vært, og fortsatt er alene mesteparten av tiden når jeg gjør strandryddinger i området, har jeg nylig funnet ut at det finnes andre små grupper med engasjerte strandryddere rundt om på øyene, som jeg bare ikke visste om. I det siste har også folk her blitt mer bevisste på plastproblemet. De siste to månedene har flere hundre folk begynt å delta i en eller annen form for opprydding, enn om det bare er ”4 plastbiter om dagen”. Mange søker også mer informasjon om hvilke endringer de kan gjøre selv. Dette har gitt meg så mye mer håp, og jeg er mye mindre frustrert nå enn det jeg var da jeg startet med regelmessige strandryddinger for snart ett år siden. Jeg tror folkene her begynner å skjønne at vi lever den samme realiteten som resten av verden. Også vi er svært påvirket av plastproblemet.

 

«Du kan nesten si at ”deltidsjobben” min har blitt å informere alle rundt meg om plastforurensning og hvilke endringer de kan gjøre for å minske sitt eget plastforbruk»

IMG_5417

Når ble havet viktig for deg?

Jeg vokste opp på en øygruppe omgitt av havet, og det var aldri mer enn 5 kilometer unna. Å sovne til den beroligende lyden av bølger, var starten på min kjærlighet for havet. Det har alltid vært en stor del av livet mitt, og det har lært meg at naturen har kontrollen, og at vi sammen må leve i harmoni. Jeg har alltid hatt stor respekt for havet, ettersom jeg vet at det tar fra oss men også gir så mye tilbake. Jeg lengter alltid etter det når jeg er ute og reiser.

 

Hvilken rolle spiller havet i livet ditt?

Det spiller en veldig stor rolle. Havet er og har alltid vært en av de viktigste kildene til liv for beboerne på Færøyene.

Havet er skaperen av bølger, så jeg kan nyte favorittsporten min, surfing. Det er en kilde til mat slik at jeg og de andre beboerne her kan overleve på et lokalt grunnlag. Det var det beste stedet for lek da jeg vokste opp, og er det fortsatt. Det er hjemmet til så mange forskjellige skapninger, skapninger jeg ofte møter når jeg surfer eller padler kajakk. Det er også ”jordas andre verden”, full av mysterier. Og jeg vil at det skal være det for alltid. Havet slutter aldri å overraske meg med alle sine vidundre.

 «Havet har lært meg at naturen har kontrollen, og at vi sammen må leve i harmoni. Jeg har alltid hatt stor respekt for havet, ettersom jeg vet at det tar fra oss men også gir så mye tilbake»

IMG_8759

Hva gjør du for å ta vare på havet? Hva betyr tavaha for deg?

Virkeligheten slo meg da jeg begynte å plukke plast i nærområdet mitt på et daglig basis. Jeg innså hvor stort plastproblemet var, og visste at jeg måtte gjøre noe. Helt siden da har jeg informert folk rundt meg om problemet, og om ting vi alle kan gjøre for å bedre situasjonen, for eksempel gjennom å plukke opp søppel og leve så avfallsfritt som mulig. For meg betyr Tavaha å ta vare på og gi noe tilbake til det som har gitt oss så mye.

 

Hva mener du er det den største utfordringen vi må løse for å redde havet?

Jeg mener definitivt at den største utfordringen er å få folk til å bry seg og forstå hvor seriøst problemet er. Å informere folk og få de til å forandre tankesett og holdninger, for å få de til å gjøre det som er moralsk riktig for jorda vår. Mennesker må bli mindre egoistiske, og bry seg om alle, både folk og dyr, og om planeten.

 

Hva er dine 3 tavaha tips for å ta vare på havet?

  • Å plukke opp, og å oppfordre andre til å gjøre det samme.
  • Endre livsstil til en mer avfallsfri en: ”reduce, refuse, recycle, reuse, repurpose plastic.”
  • Gå ut i havet og i naturen og opplev alt det gode det gir, slik som naturens helbredende krefter. Gjør det for å virkelig sette pris på naturen og se hvor viktig den er! Vi kan ikke leve uten, så det er vår plikt å ta vare på den.

«Havet er ”jordas andre verden”, full av mysterier. Og jeg vil at det skal være det for alltid»

 

Hva er ditt lykkeligste havøyeblikk?

Åh, hvor skal jeg begynne? Jeg har hatt utallige lykkelige øyeblikk i og rundt havet, men mitt absolutt favoritt havøyeblikk hittil, må være første gangen jeg tok en grønn bølge på surfebrettet. Den følelsen var helt ekstatisk, en følelse av ren lykke og ro.

 

IMG_6076

Hvem er dine hverdagshelter?

Alle som på en eller annen måte jobber for å gjøre en positiv endring for naturen og andre rundt seg, og som kjemper for å bevare jorda som det paradiset det er.

 

Og sist, hva vil du takke havet for?

Takk havet, for alle de fantastiske og utallige opplevelsene og minnene du har gitt meg. Takk for at du alltid er der, og for at du holder oss i live. Jeg gleder meg til å oppleve mer med deg.