malin_juni_havfrue-12-12

Månedens Havfrue Juni – Malin Jacob

Det arbeidet Malin gjør i Hold Norge Rent for å engasjere til å rydde strender i hele Norge er helt rått. Vi følger tett det HNR gjør og vi er mektig imponert over hva de har fått til de siste årene. Malin og HNR har løftet forsøpling av havet på den politiske agendaen og på samfunnets agenda generelt. Keep it up! Lets make Norge rent again!

Hvem?
Malin Jacob, 28 år gammel sørlending som lever av og for å fjerne søppel fra havet. Er en del av bloggkollektivet Grønne Jenter. Har tatovert en brennmanet på låret. Har blitt fortalt at jeg har en marin personlighetsforstyrrelse, og trives best med «te’an i tanga».

Hva holder du på med for tiden?

Nå har vi akkurat gjennomført årets strandryddedag, og jeg er så utrolig stolt og glad for at over 25.000 mennesker deltok over hele landet. Det er så rått å tenke på hvor mye søppel vi har hindret i å havne i havet igjen. Jobben fremover blir å sørge for å få innhentet god data fra strendene rundt om i Norge for å kunne kartlegge kilder til marin forsøpling.

unnamed (11)

Ellers holder jeg på å planlegge en roadtrip med el-bil, blant annet sammen med forrige havfrue, Pia Ve Dahlen. Vi skal råne rundt i Norge for å vise frem alternative miljøvennlige transportmidler, og vise frem hvor herlig Norge er som feriedestinasjon.

Og så holder vi på å skrive bok da, vi i bloggkollektivet Grønne Jenter. Vi skal få bloggen inn i litt strengere rammer.

Hva gjør du for å ta vare på havet? Hva betyr tavaha for deg?
Jeg føler at jeg har brukt hele mitt ungdoms- og voksenliv på å ta vare på havet. Jeg begynte i Natur og Ungdom som 14-åring og jobbet da med å stoppe oljeboring i Farsundsbassenget. Og det klarte vi! Det er en historisk seier, til og med den dag i dag. Ellers har jeg jobbet med oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Til daglig jobber jeg jo i Hold Norge Rent med marin forsøpling, og har bidratt både til forskning, skrevet rapporter, arrangere strandryddinger som prosjektleder for Strandryddedagen og driver holdningsskapende arbeid. Og selvsagt prøver jeg å bidra med at mine egne karbonfotavtrykk er så små som mulig.

Tavaha betyr for meg samhold. Det er havet som binder oss mennesker sammen. Å ta vare på havet, er å ta vare på hverandre.

Hva mener du er den største utfordringen vi må løse for å redde havet? 
Klimaendringer, forsuring, overfiske, marin forsøpling – de er alle symptom på samme sak. En hodeløs ressursforvaltning hvor naturen har mistet sin egenverdi, og kortsiktig profitt er viktigere enn alt annet.

Vi må kjempe mot ignoranse og egoisme.

Hva er dine tre #tavahatips for å ta vare på havet?
1. Rydd en strand. Det kan kanskje virke ubetydelig i den store sammenhengen, men tenk at det faktisk er over 25.000 bare i Norge som gjør akkurat som deg. Og i følge forskning er strandrydding per i dag den mest effektive måten å fjerne marint avfall fra havet på.
2. Nå som det er valgår, stem på et parti som vil havet, miljøet og kloden vel.
3. Bruk appen Sjømatguiden av WWF. Her finner du på en enkel måte frem til den sjømaten man kan spise med god samvittighet, og den man bør styre unna.

unnamed (10)

Hva er ditt lykkeligste hav-øyeblikk?
Da jeg krysset Atlanterhavet i en seilbåt i 2014. Jeg var så heldig at jeg fikk bli med på en forskningsekspedisjon sammen med 13 andre kvinner for å forske på mikroplast. Det er få turer som har vært så spennende, så krevende og så avslappende på samme tid.

Hvem er dine hverdagshelter? 

Oi, de er så mange. Mine kolleger i Hold Norge Rent og Grønne Jenter. Ellers så er det jo de som bruker livet sitt på å gjøre verden til et bedre sted, hvor mange av dem allerede er blitt kåret som månedens havmann og havfrue. Dere er rå!

Og til slutt, hva vil du takke havet for? 
At det fungerte som lekeplass i barneårene da jeg tøffa rundt i fjorden i et eggeskall med en påhengs på 2,5 hestekrefter, og ble trygg på og glad i havet. Maten jeg spiser og lufta jeg puster er også ganske ålreite greier.

unnamed (13)