Ole_havmann_Juli

Månedens Havmann August – Ole Steffensen

Ole er ikke bare en av de beste surferne i Norge, men også en av de som gjør mest for å spre tavaha vibes! Det siste året har Ole bl.a. jobbet på Lapoint på både Sri Lanka og i Hoddevik hvor han ukentlig har holdt tavaha-foredrag for gjestene, informert dem om havplast og tatt dem med på strandrydding.
I Lapoint’s film om Ole sier han det med egne ord: «Now it’s our time to take care of the ocean. Because it needs it more than ever.»

Hvem?

Ole Steffensen, 20 år fra Kongsberg, men du finner meg langs vestkysten store deler av året.

Hva holder du på med for tiden?

Nå sitter jeg på bussen på vei til Hoddevika. Har de siste to årene jobbet som surfeinstruktør for Lapoint, der og i Sri Lanka, men er ferdig med det for denne gang. Jeg nyter endelig første sommerferien på lenge, og forbereder meg på å forhåpentligvis starte med studier til høsten.

unnamed (15)

Hva gjør du for å ta vare på havet? Hva betyr #tavaha for deg? 

Som surfeinstruktør har jeg fått muligheten til å introdusere tusenvis av mennesker til surfing, og en nærhet til havet som de aller fleste ikke hadde fra før. Gjennom dette har jeg kunnet åpnet øyner til hvor fantastisk nydelig og fascinerende, men også skjørt havet, og alt som lever i det er. Det siste året har jeg også gjort presentasjoner på campene. I de forteller jeg om hva slags problemer havet har og hvorfor. I tillegg til å gi tips til hvordan disse kan hindres og hvordan leve mer bærekraftig. I det private har jeg kuttet ned sterkt på kjøtt, egg og melkeprodukter, satt meg inn i hvordan man resirkulerer skikkelig, og plukker opp så mye som mulig av plast jeg ser både i havet og på bakken. For meg er #tavaha å dele havet med andre. Vise frem hvilken helt rå leikeplass det er, og hvordan man passer på det, i tillegg til å selvfølgelig lede med et godt eksempel og gjøre alt hva man kan selv for å bevare det. Fremfor noe annet er #tavaha samarbeid.

Hva mener du er den største utfordringen vi må løse for å redde havet?

Bevissthet bevissthet bevissthet! Det er lett å bli frustrert og irritert når du finner sugerør og snickers-emballasje på stranden, og tenke på alle fryktelige onde mennesker som finnes som hiver søppel rundt seg. Men faktum er at det aller meste av slike ting som du ofte finner endte ikke opp i naturen på grunn av dårlige intensjoner. Det finnes alt for mange folk som ikke er klar over konsekvensene av avfallet eller forbruket sitt. Her nytter det ikke å kjefte å sende noen i skammekroken, men heller forklare hvordan det sugerøret være er et problem eller skadelig på noen måte. (men helt ærlig hva er greia med sugerør egentlig??)

3 #tavaha tips

Dropp unødvendig plast og vær skeptisk til varer til engangsbruk – Velg gjenbruk. Legg de sugerørene tilbake i hylla a kompis! Makan til unødvendig sak skal du lete lenger etter. Be om å få skjært et hull stort nok til overleppen din i den kokosnøtten, så dropper du sugerøret.

Gå en tur på nærmeste strand, så ser du hvor vilt mye plastobjekter til engangsbruk du finner som man uten store konsekvenser kan kutte ut av hverdagen sin. Aldri undervurder de små tingene – Er det verdt det å plukke opp den lille flaskekorken som ligger der? JA! Det er mye småting som kan virke som om det ikke kan ha noen effekt i det store hele, men i det store hele er du ikke alene heller. #plukkanopp

Gjenbruk og reperasjon – Mye fetere å forlenge livet på favorittbuksa med en lapp på kneet eller klippe den om til shorts, fremfor å kjøpe en ny en som ikke sitter like godt før du har brukt den et halvt år uansett. Lag en hylle av det gamle skateboardet. Mye kulere det her enn å kaste det fra deg på grunn av en sprekk eller rift.

unnamed (18)

Hva er ditt lykkeligste hav-øyeblikk?

Må absolutt være noe som har med surf å gjøre. Nå i midten juni for eksempel så surfet vi med sel i Ervik og Hoddevik 3 dager på rad. Eller fra begynnelsen av mai i fjor, hvor nordsiden av Hoddevik produserte verdensklasse-surf. Kanskje når jeg og pappa surfet samme bølge på Bali da jeg var 12. Det er alt for mange gode øyeblikk til å kun velge ett.

Hvem er dine hverdagshelter?

Alle som jobber for å kombinere bærekraft og aktivitet på best mulig måte. Surfing, blant annet, er en industri full av petroleumsbaserte produkter og millioner av flyreiser.

Alle dere som våger å trosse normer og tradisjoner og tester nye materialer og produkter som fører oss nærmere bærekraftig leik; dere er mine helter!

Og til slutt, hva vil du takke havet for?

Må takke for alle de rå menneskene jeg har møtt takket være en felles kjærlighet til hav og bølger.