bo-11-11

Månedens Havmann Mai – Bo Eide

Bo Eide har jobbet med marin forsøpling i flere år, og har blitt primus motoren innenfor strandrydding og #tavaha i Tromsø. Han bruker mesteparten av tiden sin ut på havet eller i fjæra – det er der han trives best. Bo brenner for et rent og sunt hav, og gjør sitt for at de neste generasjonene skal også kunne nyte den flotte kystnaturen i nord.

Hvem?

Bo Eide, 49 år, rådgiver for «grønne ting» i Tromsø kommune. Leder for Ren Kyst, et regional kystryddeprosjekt. Glad i fjæra.

Hva holder du på med for tiden?

Jeg er i stigende vårrus. Nå begynner den beste tiden i nord, når alt våkner, og en kan gjøre alt, bare en greier å velge. Jeg snoker langs kysten for å se hva som har kommet inn i løpet av vinteren, planlegger og koordinerer litt rundt årets ryddeinnsats, og så tripper jeg rundt og venter på at frosten skal slippe taket i fjæra slik at vi kan begynne årets innsats på ordentlig. Per i dag sitter det meste fastfrosset, dessverre, men det er nok å gjøre i år og – illusjonen om det urørte arktiske nord brister fort når en tar en tur langs kysten her. Og så drømmer jeg om en død hval vi kan finne ting i her og.

unnamed (8)

Hva gjør du for å ta vare på havet? Hva betyr tavaha for deg? 

Tavaha er et godt ord, det er så enkelt – ta vare på havet. Hvem kan være uenig? Dessverre er jeg nok en ganske gjennomsnittlig forbruker, men jeg holder meg unna fleece, beholder ting lenge, spiser mye kortreist fisk, og så prøver jeg å få flest mulig til å fatte interesse for hav og fjære, og å få de til å rydde da, og å fortelle om hvor viktig akkurat dét er.

Det er en enkel inngang til kunnskap, respekt og konsekvenstenking, og tydelig en tankevekker for mange. Håndfast, visuelt, og med et synlig resultat.

Hva mener du er den største utfordringen vi må løse for å redde havet? 

Det er i dag en økende likegyldighet til natur generelt, den er der bare som kulisse eller areal- og råstoffressurs – det uroer meg. Det kan heller ikke være slik at havet skjuler alle spor. Slik er det dessverre, for en rekke bevisste forurensere.

Ja, verden må hjelpes med sitt forbruks- og avfallshåndteringsproblem, men det må også bli enda mer synlig at det ikke lønner seg å forurense. Det må svi, skikkelig.

Hva er dine tre #tavahatips for å ta vare på havet?

– Man må fortelle og vise unger at alt ender i havet, om ikke det blir tatt vare på på et vis.

– Lær havet og din kyst å kjenne. Man plager ikke en venn.

– Kajakkpadlere – gjør en innsats! Rydd og fortell om det. Ingen kjenner kysten så godt som oss. Vi er mange, og alle kan ta med noe hjem, hver gang.

Hva er ditt lykkeligste hav-øyeblikk?

unnamed (1)

 

Øyeblikkene i total stillhet på flatt hav i kajakk når høstsola går ned i sjøen. #stillenatur, det er nesten like viktig som ren natur, og dessverre også truet fra flere kanter for tiden.

Hvem er dine hverdagshelter?

Jeg har mange. Folk som ubevisst er opptatt av natur, eller av rettferdighet, uten de store faktene, men som bare gjør gode ting fordi det er det rette å gjøre. Av storhelter er nok sir David Attenborough og Sylvia Earle de største. Ikoner på bevisstgjøring.

 

Og til slutt, hva vil du takke havet for? 

Havet, og fjæra, gir meg ro, mat, utfordringer, nysgjerrighet og pur glede. Takk for det.

unnamed (9)