Hallvard

Månedens havmann mai – Hallvard Kolltveit

Surfefotograf Hallvard Kolltveit var redd for havet som liten. Nå kunne han ikke ha levd langt unna det. Havet er både hans arbeidsplass og avkoblingsted, og det har derfor blitt viktig for Hallvard å ta vare på det han er så glad i. Med base i Lofoten er han evig takknemlig til de som har ropt høyest i kampen mot oljenæringen i LoVeSe, og vil nå selv kjempe på samme måte for å holde Equinor unna Australbukta.

Hvem er du?

Jeg er en surfefotograf som er bosatt i Lofoten, men er opprinnelig fra Oslo. De siste årene har jeg reist jorda rundt på leting etter de beste surfemotivene. Gang etter gang har jeg funnet de beste her i nord, og jeg er nå inne i mitt tredje år som (halvveis) Lofotværing. Jeg har fått kommentarer om at jeg lukter litt fisk når jeg er i sør, så det må da telle for noe.

2017-10-06_KOLLTVEIT_00014

 

Hva gjør du i disse dager?

Dagene mine går for det meste ut på å finne ut hvor de beste bølgene er, og hvordan jeg kan komme meg dit. Det kan være på Unstad i Lofoten, eller et øde hjørne av Island. Mange av fotojobbene jeg har er basert rundt surfing, så jeg tilbringer nok mer tid på Yr, Magicseaweed og diverse surfesider enn de fleste.

Jeg jobber også med filmprosjektet Ætt. Det er en surfefilm om surfekulturen i Norden, som vi håper blir ferdig høsten 2020. På de fleste nordiske språkene betyr ætt familie eller nærsamfunn, så på mange måter vil vi vise hvem surferne er i Norden, hvordan det er å surfe her året rundt, og kanskje klare å male et litt mer ekte bilde enn hva tidligere, særlig utenlandske, produksjoner har gjort.

«Det kan være positivt å minne hverandre på at det arbeidet man gjør faktisk har en reell effekt og at det fungerer å være høylytt.»

Kan du fortelle litt om ditt engasjement rundt Fight for the Bight og LoVeSe?

Etter å ha bodd i Lofoten i noen år ser jeg hva kampen mot oljenæringen i LoVeSe har gjort for området, og hvor enormt mye vi skylder de som har ropt høyest i tiår. Da jeg fikk nyss om Fight for the Bight og aksjonene der, tenkte jeg at jeg skulle kjempe på samme måte som det tidligere har blitt kjempet i Lofoten.

På mange måter ser jeg verdien av å knytte disse to områdene opp mot hverandre, og fortelle hvordan man har klart å nedkjempe oljenæringen her. Det er ofte et David mot Goliat-scenario, og da tenker jeg det kan være positivt å minne hverandre på at det arbeidet man gjør faktisk har en reell effekt og at det fungerer å være høylytt.

_KO_3734-2

Når ble havet viktig for deg?

Jeg var faktisk ganske redd havet da jeg vokste opp, og ble skjelven i beina av rolige sommerdager ombord familiebåten i Oslofjorden. Det var da jeg flyttet til Hawaii at jeg så hvordan det kunne være en stor lekeplass og hvor viktig det var for kulturen. Havet i Norge er mørkt, kaldt og skummelt, men der var det varmt og fullt av aktiviteter. Det er fascinerende at jeg måtte reise jorda rundt før jeg skjønte hvor viktig havet har vært for Norge.

I dag klarer jeg ikke å bo langt unna havet, og det har en enorm rolle i livet mitt. Ikke bare er det der jeg tjener pengene mine, men også der jeg kobler av, har det mest morsomt, og tilbringer tid med mine beste venner.

 

Hva gjør du for å ta vare på havet? Hva betyr tavaha for deg?

Jeg har ikke noen andre leveregler enn å plukke opp det jeg ser og kommunisere til andre hvor viktig det er å ta vare på havet. Jeg strever etter å bli bedre og ser opp til personer og organisasjoner som jobber dag inn og dag ut med dette.

Mer enn noe annet har jeg de siste årene blitt mer og mer bevisst over de valgene jeg gjør. Jeg klarer ikke å gå forbi plast på stranda, og jeg får skjelvinger av å av og til måtte kjøpe en plastpose eller plastflaske. Det er takket være det enorme arbeidet andre har gjort.

2018-05-18_KOLLTVEIT_00008

 

 

Hva mener du er den største utfordringen vi må løse for å redde havet?

Det enkle svaret er vel å få flest mulig til å bry seg, raskest mulig. Fra å være en nisjegreie, har det å være grønn blitt trendy. Når jeg kommer hjem til familien i Oslo blir jeg ofte møtt av nye sorteringsordninger og tiltak for å kutte forbruk av plast og alt annet, og det er så utrolig gøy å se!

«Jeg får skjelvinger av å av og til måtte kjøpe en plastpose eller plastflaske. Det er takket være det enorme arbeidet andre har gjort.»

Hva er dine tre #tavahatips?

  1. Få tak i gode kaffe- og vannflasker. En dårlig termokopp til 50 kr som lekker og har dårlig design gjør at du ikke vil ta den med deg, og da er poenget borte.
  2. Ikke gjør ting alene. Det er mye morsommere og mer effektivt hvis vi jobber sammen.
  3. Tilbring tid i havet. Du vil ta bedre vare på noe du er glad, eller som du ikke kan leve uten.

Hva er ditt lykkeligste hav-øyeblikk?

I høst var vi på Island for å filme til Ætt, og en ettermiddag padlet vi ut på en ganske hårete spot. Jeg tok noen runder med meg selv før jeg hoppet uti, men angret ikke et sekund da jeg så enorme bølger eksplodere på det grunne vulkanrevet. Gutta røk to leasher under den økten, og vi ble rett og slett herja med av det kalde havet. Det var skummelt, tungt og helt fantastisk.

2018-04-12_KOLLTVEIT_01394

Hvem er dine hverdagshelter?

De som vier store deler av hverdagen sin for å ta vare på planeten. Enten det er jentene i Radical Broccoli, Simen Knudsen, Ole Simonsen eller andre helt fantastiske mennesker jeg har møtt gjennom surfen, så er jeg av full beundring over det arbeidet de legger ned.

 

Hva vil du takke havet for?

Det livet jeg lever.