dykking-lofoten1_eco

Månedens havmann September: Fredrik Myhre

 
Hvem? Fredrik Myhre, rådgiver innenfor fiskeri og havmiljø ved WWF og grunnlegger av organisasjonen Hjelp Havets Haier. Hvorfor? Fredrik Myhre lever for og lever av å ta vare på havet. Et forbilde for alle som vil gjøre en karriere av tavaha. Og ikke minst, Fredrik tar oss med til verden under overflaten.

Tekst: Simen Knudsen

 

Hva holder du på med for tiden?

Akkurat nå er det en del arbeid med en slags re-lansering av WWFs frivillige oljevernkurs «Ren kyst!». Etter en tid med lav aktivitet her, skal prosjektet igjen få sterk vind i seilene. Fiskeri-Norge står heller aldri stille og det jobbes iherdig for å gi en del av våre truede arter og leveområder bedre ivaretagelse. Søppelet flyter i havet som aldri før, og Miljødirektoratets anbefaling om å løse søppelproblemet skal jo kommenteres og suppleres med gode ideer. Det er også den tiden på året der statsbudsjettet vies en del arbeidstimer. Dessuten er det jo et stortingsvalg til neste år, og kården er hevet til kamp mot fossile dinosaurer om islagte farvann og områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.last-ned

Hva gjør du for å ta vare på havet? Hva betyr tavaha for deg?

Tja, store deler av dagen og kvelden går med til å påvirke enten myndigheter, industri og/eller befolkning til å ta bedre vare på livet i havet. Helgene er gjerne med dykkemaske på, i Oslofjorden et sted. Havet er blitt en livsstil. Mer konkret styrer jeg ellers glatt unna arter med «rødt lys» i WWFs Sjømatguide når jeg handler mat. Havbunnen ryddes vel også oftere enn det jeg ryddet rommet mitt som liten.

Tavaha er i mitt hode en positiv, engasjerende og inspirerende bølge drevet frem av ungdommelig mot – som gjør meg mer optimistisk for havets fremtid.

 

Erkjennelse av at det forbruket vi mennesker har av jordens ressurser i dag ikke er innafor planetens ressurstilgang i det lange løp.

Hva mener du er den største utfordringen vi må løse for å redde havet?

Erkjennelse av at temperaturendringer og havforsuring truer verdenshavet slik vi kjenner det. Erkjennelse av at overfiske, forurensing og ødeleggelse av dyrs leveområder har skapt en sterk ubalanse i havet. Erkjennelse av at det forbruket vi mennesker har av jordens ressurser i dag ikke er innafor planetens ressurstilgang i det lange løp. Erkjennelse av at vi til tross for alle de utfordringer planeten står overfor, faktisk har det meste av kunnskapen som skal til for å løse mange av de store problemene. Det handler bare om drive frem viljen til å gjennomføre.

Hva er dine tre #tavaha tips for å ta vare på havet?

Forbruk mindre. Spis mer grønt (også sjømat med «grønt lys» i WWFs Sjømatguide). Del av din kunnskap og gode historier – for forståelse og til inspirasjon for andre om å ta vare på naturen rundt seg.

Hva er ditt lykkeligste hav-øyeblikk?

Det må bli første gangen jeg opplevde flere hundre pigghåer under vann i norsk tareskog. Hvert år de siste fem årene har en uke av sommeren gått med til å dykke med de utrydningstruede haiene som samles i stim Reve utenfor Jæren. Ingenting under vann slår å ligge der spent mellom store, duvende tareblader. Speidende. Lyden av pusteventilen tar liksom tiden der man venter. I starten er det bare stimer av småsei som våger seg nærme. En og annen lyr sniker seg også inntil for å undersøke hvem som er på besøk. Under meg spankulerer taskekrabber. Fram og tilbake mellom steinene. Tarebladene vaier fremdeles i takt. Så gjør haiene sitt inntog…

Hvem er dine hverdagshelter?

Her kommer jeg vel ikke unna en fantastisk samboer og to små superhelter ispedd mine gener. Hver dag finner jeg inspirasjon i deres samtaler og blikk. Ellers er jeg også så privilegert at jeg til daglig omgås mange helter og heltinner – iført alt fra joggebukse og pandadrakt til slips og kjole. Det finnes mye bra folk der ute.

Og til slutt, hva vil du takke havet for?

Jeg vil takke havet for å være så uendelig full av gåter. Gåter som bare venter på å avslørt, hvis vi mennesker gir det en sjanse.