unnamed

Månedens havmann september – Sten Helberg

Hvem?
Sten Helberg, prosjektleder for Kystlotteriet og leder i Naturvernforbundet Fredrikstad og Hvaler.

Hvorfor?
Sten er en ildsjel som står for et positivt syn på utfordringene vi står overfor med forsøpling av verdenshavene – nemlig at det ER mulig å gjøre noe, og at DU kan gjøre en forskjell – så lenge vi alle gjør litt og drar i samme retning kan vi sammen gjøre en endring for renere og sunnere hav.

Så hva holder du på med for tiden?
Akkurat nå oppsummerer vi og slutt-rapporterer etter en fantastisk og hektisk August måned som kulminerte i kanskje den kuleste og feteste ryddeaksjonen vi har hatt så langt i prosjektets levetid – 70 mennesker, 3 ribber, 7 frivillige, 60 fulle sekker med marin forsøpling og ikke minst en fantastisk naturopplevelse. Vi er så heldige å ha noen av de flotteste øyene rett utenfor stuedøren vår her i Fredrikstad, Rauer er en av de, Søsterøyene kanskje de flotteste. Og helt fantastiske nesten trollske landskap ligger der tilsynelatende urørt av mennesker…helt til man kommer tett innpå og kikker ned. Da ser vi at vi har en jobb å gjøre, fortsatt. Selv etter tre år med flere aksjoner på de samme stedene ser vi et det bare fortsetter å komme, plast, tau, isopor. Men vi gir ikke opp, for hver sekk vi fjerner fra en strand er det en sekk mindre søppel i havet – og om alle plukker en sekk hver i året i Norge er det noen millioner færre sekker med søppel ute i naturen. Sammen kan vi klare det!

Hva gjør du for å ta vare på havet?
I Kystlotteriet er vi opptatt av at alle kan gjøre litt, og tilrettelegge for at alle enkelt kan plukke med seg søppel de finner i skjærgården eller ved havet. Det er en folkebevegelse kan man neste si. En person kan ikke redde verden alene, men sammen kan vi klare det. Vi må selvfølgelig ha næringsliv, stat og kommune med på spleiselaget om ett bedre miljø for framtiden, men mens man sitter ved utallige forhandlingsbordet rundt om i verden, kan du og jeg her hjemme gjøre noe så enkelt om å hente en sekk – plukke litt søppel. Og med Kystlotteriet kan man da også være med å vinne premier. For vi tror på ‘gulrot framfor pisk’. Samarbeid framfor konkurranse, og vi tror at vi kan snu den negative trenden!

Hva mener du er den største utfordringen vi må løse for å redde havet?
Vi må først og fremst stoppe tilførselen av søppel i havet. Enkeltmennesker må slutte å kaste søppel på bakken, vi må fortsette å resirkulere og bli bevisste vårt ansvar. Så må næringslivet tvinges til å gjøre miljøvennlige valg, stå til ansvar for utslipp i havet, sikre sine renseanlegg og slike krav må komme fra toppen.

Hva er dine tre #tavaha tips?
Jeg har to.

Bli en mer bevisst forbruker. Bry deg og vær brysom! Ta med deg handlenett når du går i butikken, be om papirpose. Spør etter q-tips laget av papi, ikke plast, og fortsett å stille de riktige spørsmålene. Spør mange nok etter miljøvennlige alternativer tvinges butikkene til å gjøre endringer.

Og plukk opp en ting hver dag! Tenk – om 5 millioner nordmenn plukket opp en plastbit fra bakken hver dag…. tenk deg det regnestykke? Og tenk om de plukket opp to..

Hva er ditt lykkeligste hav-øyeblikk?
Havet er alt for meg, så det er litt vann-skelig å plukke ut ett øyeblikk. Hver gang jeg drar ut på sjøen er som den første gangen jeg oppdaget denne fantastiske verden…som er like magisk over som under overflaten. Det kribler i hele kroppen, samtidig som hodet slapper av. Tankene kan bare flyte og man kan bare være, nyte, oppdage og oppleve. Så man kan vel si at hver gang jeg er så heldig å være ved eller på sjøen er et hav-øyeblikk verdt å ta vare på!

Hvem er dine hverdagshelter?
Alle de fantastiske frivillige som er med oss ut på tur, og ikke minst alle de superheltene som møter opp når vi arrangerer ryddeaksjoner, store eller små, med blide fjes og positiv innstilling, klare til å plukke søppel. Før jeg startet å leke med ideen om Kystlotteriet hadde jeg aldri trodd at så mange mennesker skulle være så glade for å være med ut å plukke søppel! Men det er noe med følelsen av å gjøre noe bra for havet, for oss og for de som kommer etter, gjøre en forskjell, bidra til en endring. Det motiverer og gleder!

Og til slutt, hva vil du takke havet for?
For at det er der. For at det hjelper oss å puste, gir oss mat på bordet, deilige opplevelser, ro i sjelen, solnedganger og oppganger, båtturer, badeturer, fisketurer, for at vi kan flyte oppå og svømme under. For at det rett og slett er magisk.