havmannfebruar-06

Månedes havmann Februar – Inge Wegge

Inge har i flere år inspirert folk til å dra på (kortreiste)eventyrer og å ta vare på den fantastiske naturen som gir oss så mye. Han har ryddet strender i Lofoten, surfet på Bjørnøya, og er nå i gang med å bygge et selvforsynt hus til familien sin. Inge leder ved eksempel og viser oss hvordan det er mulig å drive med friluftsliv på en bærekraftig måte. 

Februar 2017. Tekst: Vilma Havas

1. Hvem?

Inge Tamburaci Wegge, 30 år, bor blant fjellene og i havet med base i Kabelvåg, Lofoten. Jobber med film og tv, og reiser litt rundt med foredrag. Driver med surfing, snøbrett, ski, klatring, paragliding, speedriding, slakkline, og i det siste har jeg bygget en del lego, perlet og lagt puslespill med datteren min på 3 år.

2. Hva holder du på med for tiden?

Har ligget mye i senga og sett på filmer og tvserier, egentlig. Brakk (knuste) ankelen i en mislykket start med vingen min for noen måneder siden. Men ellers holder jeg på å bygge et selvforsynt hus til familien min.

3. Hva gjør du (konkret) for å ta vare på havet? Hva betyr tavaha for deg?

Jeg prøver å holde plastikkforbruket mitt så lavt som mulig, men det er jo ikke så lett når alt er pakket inn i plast for tiden.

Ellers har jeg ryddet mange strender for søppel, og jeg prøver å inspirere andre til å rydde og ha ett bevisst forhold til havet og naturen ved å vise filmene mine (Nordfor sola og Bjørnøya) og holde foredrag. Tavaha betyr kjærlighet for havet, man tar vare på det man er glad i.

_MG_5629

4. Hva mener du er den største utfordringen vi må løse for å redde havet?

Alle, store og små, må få kunnskap. Vi må lære om hva som skjer med all søpla som havner i havet, og hva som kan skje om mengden fortsetter å øke like mye som den gjør nå. Om det en dag er mer plast enn fisk i havet har vi ett stort problem. Fisk er en fantastisk fornybar ressurs og en viktig del av næringskjeden, ikke bare for mennesker.

5. Hva er dine tre #tavaha tips for å ta vare på havet?

Plukkanopp, bruk et par minutter av ditt strandbesøk til å gjøre den litt finere. Forbruk mindre og reparer mer. Spre ordet.

J19A7522

 

6. Hva er ditt lykkeligste hav-øyeblikk?

Eks. beskrivelse fra et eventyr, en dag i sjøen, e.l. Holdt på å bygge huset vårt under Nordfor solaprosjektet, da det begynte å komme ganske store og fine bølger. På med våtdrakten og heiv meg uti. Det var litt tungt å padle ut, bølgene dyttet meg bakover hele tiden og jeg kjempet hardt. Var veldig konsentrert og så hele tiden etter hvor jeg skulle padle og når neste bølge ville komme.

Sansene var superskjerpet og da jeg endelig kom ut, bak der bølgene bryter, snur jeg meg rundt og ser innover den utrolig vakre bukta jeg holdt på å bosette meg i. Det ble stille, over bukta er det en dobbel regnbue og i den ene svever det en ørn.

7. Hvem er dine hverdagshelter?

Jeg blir veldig glad når jeg hører om skoler og barn som rydder strender. Og folk som reparerer ting, og lager nye ting av gamle ting.

8. Og til slutt, hva vil du takke havet for?

Havet gir meg den ultimate pausen fra hverdagslivet. Det er bare oss to, og øyeblikkene blir så intense. En bølge som kanskje bare varer i 4 sekunder føles som en evighet, jeg pleier å takke hver bølge jeg får.

_MG_0221