havmannfrue-07

Månedes havmann Mai – Tim Latte

 Tim lagde akkurat en video som han valgte å kalle TAVAHA, ‘ta vare på havet’. Ordet omfatter samhold, forståelse og solidaritet på tvers av landegrenser, generasjoner og kulturer. Havet er det som knytter verden sammen. Det har alltid tatt vare på oss, og vi kan ikke leve uten. Ved å dokumentere eventyrene sine bidrar Tim til å inspirere folk rundt seg til å reflektere på samspillet mellom mennesket og naturen. Med denne kampanjen vil vi løfte opp mennesker som tar bevisste og inspirerende valg hver dag for å gi noe tilbake til havet.

Mai 2016. Tekst: Simen Knudsen

Hvem?

Jeg heter Timothy Latte og jeg har vært på denne planeten i 24 år. Jeg er profesjonell surfer fra Stockholm, Sverige – av alle steder.

Hva holder du på med for tiden?

Jeg surfer, studerer kommunikasjon, reiser og nyter livet. Akkurat nå jakter jeg på bølger og henger med mamma og pappa i Oman, et land som ligger nord for Jemen ved siden av Saudi Arabia.

Jeg spiser nesten ikke kjøtt lenger, heller ikke fisk – hvis ikke jeg har fisket den selv eller vet hvem som gjorde det. Det er viktig for meg å redusere mitt økologiske fotavtrykk!

Hva gjør du for å ta vare på havet? Hva betyr tavaha for deg? 

Uansett hvor jeg er, tar jeg alltid med meg litt søppel. Alt i økosystemet henger sammen, så ved at vi gjør små endringer i måten vi lever på så redder vi havet samtidig. Jeg spiser nesten ikke kjøtt lenger, heller ikke fisk – hvis ikke jeg har fisket den selv eller vet hvem som gjorde det. Det er viktig for meg å redusere mitt økologiske fotavtrykk!

Hva mener du er den største utfordringen vi må løse for å redde havet? 

Den største utfordringen handler om det å lære folk å forstå konsekvensene av forurensning og forsøpling, og samtidig vise dem at det går an å leve bærekraftig. Inspirasjon om bærekraft og økt bevissthet rundt miljø er de viktigste nøklene vi har for å gjøre en forskjell.

Hva er dine tre #tavahatips for å ta vare på havet? 

  • La fotavtrykk være det eneste du legger igjen hvorenn du ferdes.
  • Små endringer i livsstilen din kan gjøre en stor forskjell.
  • Resirkuleeer!!

Hva er ditt lykkeligste hav-øyeblikk?

Mitt beste minne fra havet er uten tvil den gangen pappa og jeg tok en bølge sammen i Oman. Jeg red på kanten av bølgen da jeg så pappa droppe inn på den samme på sit-ski kajakken sin, og vi red den helt inn. Det øyeblikket var veldig spesielt for meg fordi det var lenge siden pappa og jeg gjorde noe sammen bare vi to. Spesielt fordi han

jobber mye og jeg er mye ute og reiser. Jeg får ikke sett foreldrene mine nok, og hverfall ikke surfet nok med pappa! Det eneste som ville toppet øyeblikket hadde vært hvis mamma hadde turt å bli med også!

Hvem er dine hverdagshelter? 

Det er så mange utrolig bra helter der ute, jeg klarer ikke velge ut én!

Og til slutt, hva vil du takke havet for? 

Jeg vil takke havet for den eventyrlige og unike lekeplassen den gir oss, og for at det har holdt ut med menneskeheten så lenge.

Takk til Tim!