Simen
Artikkel

Fem sekunder av verden

Tre år med strandrydding samlet inn like mye plast som verden slipper ut i havet på fem sekunder.

I 2014 lurte vi på hvor lang tid det ville ta å fylle en silo med havplast som skyller i land på den 800 meter lange stranden i Hoddevik. Det resulterte i prosjektet Tavaha Løa – Norges første mottakssenter for havplast, og en av Norges kuleste steder å oppleve marin forsøpling. I 2017 var siloen ¾ full og inneholdt 1300 kg ren plast, sortert i 50 ulike kategorier.

Løa - The Tavaha Barn

It's like Uber for beach cleaning

Hvert eneste minutt tillater verden at 15 tonn plast havner i havet. Det er et tall som er vanskelig å forholde seg til. Å si at det tilsvarer én million plastposer hjelper kanskje heller ikke. At mengden er for mye er nok den eneste fornuftige beskrivelsen av det. Og så lenge vi ikke har gode nok landbaserte løsninger, som hindrer plast i å havne på avveie, vil denne forsøplingen fortsette. Minutt for minutt.

Strandrydding er fremdeles det mest effektive tiltaket vi har for å rydde havet. Og heldigvis vet vi at detikke er mangel på folk som har lyst til å bidra. Det som derimot mangler er noe som gjør det enkelt for folk å bidra når de selv ønsker.

Det mangler en infrastruktur som muliggjør og motiverer til strandrydding hver gang man er ved havet. Vi kan kalle det infrastruktur for hverdagsrydding. Eventuelt, en plattform for crowd sourcing av strandryddere, på start-up lingo. #plukkanopp. Med Tavaha Løa ønsker vi å demonstrere og eksperimentere med hvordan denne infrastrukturen kan se ut, og hvordan man kan adoptere strender på en effektiv måte.

Prosjektet har overgått alle (mine personlige) forventninger. Tavaha Løa motiverer til strandrydding, engasjerer, og utdanner. Den tar i mot, renser, sorterer, og gir kvalitetsstatistikk på hva som er kildene til forsøpling. Unge og voksne besøkende blir hekta på havplast.

Vi har fått besøk av lokale ordførere, NRK og Sky News. Og hver uke har nye gjester hos Lapoint Surfcamp og AKKA Surf drevet med strandrydding, og bidratt til å holde Hoddevikstranden ren sammen med de lokale og andre surfere. Mengder av plast ligger nå lagret i siloen og venter på å få nytt liv.

For å komme i mål med alle bærekrafts­utfordringene verden står overfor må vi bli komfortable med å gjøre noe lite for noe stort.

Simen Andreas Knudsen

Fem sekunder av verden – tre år med strandrydding

Det er tankevekkende at det har tatt tre år med strandrydding for å få opp kun fem sekund av verdens plastutslipp. Men det minst konstruktive vi kan gjøre i debatten rundt dette miljøproblemet, og andre miljøproblem, er å sette ting i perspektiv – når vi setter alt i perspektiv, så er det fare for at det meste blir lite og ubetydelig. Og da stagnerer vi. For å komme i mål med alle bærekraftsutfordringene verden står overfor må vi bli komfortable med å gjøre noe lite for noe stort. Og størst av alt er jo havet. Når vi rydder havet er hver eneste plastbit en seier. Tre år etter start hadde låven 1300 kg med seiere, og den hadde tatt verden fem sekund i riktig retning.

Publisert: sep. 11, 2017