Havets Helter

Guro Aanestad

Guro

I våre øyne er Guro et forbilde for alle jenter og gutter som surfer eller har lyst til å surfe. Hun har en genuin kjærlighet til havet og har laget seg en livsstil for å oppleve det maksimalt, i tillegg til et genuint ønske om å ta vare på det.

Det er kult å høre Guro snakke om havet og bærekraft fordi begge deler er så personlig for henne. Guro er et forbilde fordi hun er helt rå på surfe, men også et forbilde med måten hun ser på verden på. The tavaha is strong with this one.

Hvem?

Guro Aanestad, 29 år, surfer fra Stavanger.

Hva holder du på med for tiden?

Surfer. Lengter etter å surfe. Lengter etter å være mer på havet. I tillegg til å leve livets glade dager i Indonesia, jobber jeg som arkitekt hjemme i Stavanger. (Yrket, eller kanskje verdiene innenfor arkitektur jeg valgte fokusere mye på i studiene, innebærer at jeg tenker mye på verden, naturen, og menneskets natur. Relevant er kanskje forholdet mellom mennesket og verden og hvordan vi som designere kan være med på å forme fremtiden ved å spørre de riktige spørsmålene og tenke om status quo).

Guro Aanestad

Hva gjør du for å ta vare på havet? Hva betyr tavaha for deg?

For meg innebærer tavaha alt vi kan gjøre for å bry oss mer om verden og havet. Man tar vare på det man er glad i. Alle finner sine egne ting som er lett for dem å gjøre bedre. For meg har det vært å prøve å ha et lavt personlig fotavtrykk, lære hva vi gjør så feil, hva som er verstingene og ting vi enkelt kan gjøre om på for å gjøre det bedre. De store idealistiske tankene som kom naturlig med det å elske havet og gjennom utdannelsen innen arkitektur og bærekraftig utvikling er ofte vanskelige å gjennomføre i praksis. Det er kanskje lettere å være litt hverdagshelt. Hverdagshelter er en stor del av tavaha. Jeg er på ingen måte en helt, men litt hverdagsheltlige ting prøver jeg å gjøre. Jeg oppsummerer dette til CUT THE CRAP.

CUT THE CRAP?

I hverdagen tror jeg på disse reglene vi alltid hører, REDUCE, REUSE, RECYCLE, (UPCYCLE), RETHINK. RETHINK er kanskje den vi har minst kontroll over, men kanskje også den viktigste. Jeg tenker at alle disse hører sammen og velger å oppsummere alt under CUT THE CRAP. Det handler om å eliminere mange av de skadelige måtene vi gjør ting på, og alt søppelet dette fører til.

Hva mener du er den største utfordringen vi må løse for å redde havet?

Formidle, CUT THE CRAP og å bry oss.

Guro mads schwencke
Foto: Mads Schwencke

Guros #tavahatips til surfere:

  1. Ta med drikkeflaske og velg alltid bort engangsbestikk og andre bruk og kast gjenstander – særlig de som ikke er av fornybare resurser og som har skadelig produksjon og blir til søppel.
  2. Spis lokal mat, av lokale råvarer som er i sesong.
  3. Velg utstyr basert på biologiske varer så vi skader havet litt mindre der vi er; dette kan være alt fra voks og pads, surf mud/zink, vaskemidler osv. Det finnes mange gode produkter. Å ta bevisste valg betyr ikke å nedprioritere kvalitet.

Hva er ditt lykkeligste havøyeblikk?

Noen av de lykkeligste øyeblikkene er når vi padler ut og perfekte bølger ruller inn og det ikke er noen andre der. Det er gledesrop overalt og alle er gira. Når du tar av ser du en evig lang, krystallklar vegg. Smilet sitter klistra og gleden kribler i kroppen. Det er ingenting du heller ville gjort, og ikke noe sted du heller ville vært. LYKKE! Så spiser vi og alle er glade.

Hvem er dine hverdagshelter?

Alle som gidder å bry seg!

Og til slutt, hva vil du takke havet for?

ALT! Jeg er evig takknemlig for livsgleden havet gir og de tunge tankene havet skyller bort. Takk havet, jeg elsker deg.

Publisert: okt. 05, 2016