Artikkel

NOW fikk Gullklypa

1 NOW Heng 3 of 32

Det norske surfemiljøet fikk pris for å holde havet og bølgene rene! #plukkanopp

Gullklypa er en utmerkelse som gis av Hold Norge Rent til enkeltpersoner eller institusjoner som har gjort en spesiell innsats mot forsøpling, og for et rent og trivelig Norge. Sist uke ble den delt ut for tolvte gang under Hold Norge Rent-konferansen, og det norske surfemiljøet stakk av med prisen. Prisen ble overrukket av Statssekretær i Klima- og Miljødepartementet, Jens Frølich Holte.

«Simen Knudsen og Nordic Ocean Watch tildeles Gullklypa 2015 for sitt langvarige engasjement for strandrydding. De rydder strender over hele landet, og har hatt et langvarig og systematisk oppryddingsarbeid. Med sin entusiasme for saken har Simen en egen evne til å engasjere og å få med seg folk. Han er en god videreformidler og har holdt utallige foredrag for skoleklasser, studenter, miljøorganisasjoner, bedrifter og politikere.»

Med sin entusiasme for saken har Simen en egen evne til å engasjere og å få med seg folk.

Jens Frølich Holte, Statssekretær i Klima- og Miljødepartementet

Vi i Nordic Ocean Watch setter stor pris på å motta Gullklypa, og vil samtidig legge vekt på at dette er en pris for hele det norske surfemiljøet. NOW-kollektivet begynte å pirke borti miljøengasjement blant surfere tilbake i 2013, og siden den gang har det vært en herlig oppblomstring av gode tiltak langs hele kysten, og spesielt i miljøene på Saltstein, Stadlandet og i Lofoten.

Hverdagshelter

Surfing er frihet, og surfere er relativt uorganiserte sjeler med planer som endrer seg med tidevann og vindretning. Det er derfor viktig å tilrettelegge for stor frihet og fleksibilitet når det kommer til å bidra til å ta vare på havet og miljøet. Så selv om det er stor oppslutning rundt de kollektive strandryddedagene kun noen steder, er den hverdagslige uorganiserte innsatsen tydelig langs hele kysten. Og det er nettopp det NOW ønsker å stimulere til: hverdagshelter. Du skal få lov til å bidra på den måten du vil, når du vil.NOW jobber med marin forsøpling som en større del av å ta vare på havet, tavaha, og har arbeider spesielt på tre måter: strandryddedager, formidling, og legger til rette for hverdagshelter. I sosiale medier er det #plukkanopp som er emneknagg vi har brukt for å vise frem hva som skjer.

Strandryddedager

Vi organiserer egne, eller samarbeider med lokale miljøer, for å dra i gang strandryddedager. Vi promoterer og gjør vårt beste for å få med folk, samt bidrar med ryddeutstyr og kompetanse der det skulle trengs. Strandryddedagene er det beste verktøyet i kassen for å forstå problemet med plastforurensing i havet.

Kunnskap

Vi har frem til nå snakket med mer enn 1300 barn og unge over hele Norge om havet og plastforurensing. Både på skoler og andre opplegg, som blant annet Redd Barna, Miljøagenten og flere ungdomspartier. I våre foredrag er vi opptatt av å vise frem hvordan vi alle kan bidra til et renere hav. Vi ønsker også å gi konkrete tips via våre kanaler til hvordan hver enkelt kan bidra til at mindre plast havner i havet.

Bekymringsløs #plukkanopp til folket

Vi vil at hver dag skal være en strandryddedag. Alt vi får opp fra bakken hjelper, om det er én plastbit eller hundre. Men den gode tanken stopper ofte når man ikke har noe sted å kaste det man finner.


Vi jobber derfor med Infinitum Movement for å sette opp containere på surfespots langs kysten, sånn at alle kan plukke strandsøppel hele året, når man vil og hver gang man har fått noen bølger, uten å bekymre seg for hvor man skal gjøre av det. Prosjektet er inspirert av Salstein Surfeklubb som tidligere hadde en container, og samlet 400 kg på kun tre måneder. Dessverre måtte containeren fjernes etter bare noen måneder. Surferne på Unstad i Lofoten har derimot nå fått opp sin første container og samler jevnt og trutt.


I Hoddevik på Stadlandet har vi også en silo som vi fyller med all søppelet vi finner på stranden. Alle som er i vika kan ta med seg litt søppel og slenge inn i siloen på vei opp fra stranden. Siloen skal fylles opp til randen før alt søppelet tas ut, sorteres og registreres. Kanskje klarer vi å finne ut av hvor det kommer fra, og så lage noe spennende ut av det.


Vi gleder oss til et 2016 med enda mer #plukkanopp og god stemning. Vi vil også takke alle som har bidratt og stilt opp på våre events, det norske surfemiljøet, Infinitum Movement og Sparebankstiftelsen DNB, som har gitt oss økonomiske muskler til å få gjennomført prosjektene våre.


Følg med på Nordic Ocean Watch på web og sosiale medier for å henge med på hva som skjer fremover. Og til slutt vil vi gjerne anerkjenne den tøffe konkurransen vi hadde i Gullklypa 2015: fortsett med det fantastiske arbeidet dere gjør!

De andre nominerte var:

  • Marinreparatørene er en lokalt forankret miljøgruppe med en visjon om et Indre Oslofjord som er giftfri, med et rikt og bærekraftig marint miljø. De har hentet opp store mengder marint søppel fra havbunnen, blant annet hummertegner og hevet båter fra havbunnen.
  • Jæren friluftsråd engasjerte i fjor 1067 frivillige, og 34 organisasjoner, lag og foreninger til Ryddeaksjon Jærkysten 2015. Dette resulterte i at det ble plukket til sammen 15 tonn herreløst avfall.
  • Sandefjord Søppelplukkerlag har som mål å gjøre Sandefjord til Norges reneste by. Siden oppstart har de samlet inn 25 tonn søppel.
Publisert: mar. 01, 2016