Havets Helter

Radical Broccoli

Kopiav Kopiav Kopiav Kopiav VINTAGEVEGANLISBON 2

Søstrene Anette og Susanne Bastviken sa takk og farvel til sine stabile fulltidsjobber, og sjanset på seg selv og miljøet.

Nå er søstrene bedre kjent under navnet Radical Broccoli, og med sin stadig voksende plattform, samt boken Jordnært, ønsker jentene å inspirere og dele kunnskap de brenner for. For Anette og Susanne handler det om de små tingene vi alle kan endre i hverdagen for å hjelpe naturen og havet, og ikke minst oss selv.

Hvem er dere?

Vi er Anette og Susanne Bastviken, to søstre som driver Instagramkontoen og bloggen Radical Broccoli. Vi har også skrevet boken «Jordnært: Enkle tips til en mer miljøvennlig livsstil».

RB2
Foto: Marlene Sæthre

Hva holder dere på med for tiden?

Akkurat i disse dager har vi mange forskjellige prosjekter på gang. Samtidig prøver vi å få tid til å skape innhold som kan inspirere folk til å ta litt bedre valg i hverdagen. Vi samarbeider også med mange kule selskaper, og holder en del foredrag. Om litt skal vi også sette i gang med å oversette boken vår, som blir sykt spennende. I tillegg har vi en liten valp kalt Noah Koriander som klør i tennene, så vi har nok å ta tak i for øyeblikket.

Når ble havet viktig for dere?

Havet har vært viktig for oss så lenge vi kan huske. Foreldre våre har begge vært i marinen hele oppveksten vår, og har så og si tilbragt hver eneste sommerferie i seilbåt eller ved havet. Vi lærte også tidlig å ha respekt for havet og de utrolige naturkreftene. I senere tid har vi begge blitt glade i å surfe, og drømmen er vel å senere bo et eller annet sted i verden hvor man kan våkne opp til bølger. Å ta vare på havet føles så viktig og riktig, og jo mer tid vi tilbringer ved havet, jo mer motiverte blir vi!

Havet er jo livsgrunnlaget til alt liv på jord og skaper mesteparten av oksygenet vårt, så det spiller en ganske viktig rolle!

Susanne & Anette Bastviken

Hvilken rolle har havet i deres liv?

Havet er det stedet man kan komme til for alt: for ro, for lek, for å forstå naturen. Ikke minst er det hjemmet til så mange kule skapninger, flere enn vi mennesker har klart å kartlegge. I tillegg er jo havet livsgrunnlaget til alt liv på jord og skaper mesteparten av oksygenet vårt, så det spiller en ganske viktig rolle!

Hvordan har reisen til Radical Broccoli vært?

Det å bygge opp en plattform og en liten bedrift har vært helt vilt lærerikt. Det har også krevd en god dose selvutvikling, spesielt fordi vi begge tidligere hadde ganske trygge og stabile jobber i totalt forskjellige bransjer. Vi har møtt utrolig mange inspirerende og dyktige mennesker, og har fått mange nye venner og bekjentskap de siste årene. Den beste med å holde på med det vi gjør, er nok tilbakemeldingene vi får. Det er spesielt fint å høre fra folk som har vært skeptiske til å skulle ta miljøvennlige valg, som nå virkelig har tatt tak i livene sine. De har gjort det på sin måte, og forteller at de føler seg styrket, positive og har det bedre med seg selv.


Fordelen med å jobbe som vi gjør, er at vi former både hverdagen og hva vi ønsker å snakke om akkurat som vi vil, basert på det inspirerer oss. Det er også veldig fint å ha en plattform å kunne dele meningene sine på. Ulempen er på den andre siden at vi ikke alltid føler seg inspirert til å dele noe. Vi føler også av og til på et ekstra ansvar for å gjøre visse ting. Vi utfordrer oss selv hele tiden på å ikke leve etter hva man ”burde” gjøre. Vi vil heller høre på hjertet og gjøre det som er meningsfullt for oss. I begynnelsen synes vi også det var veldig vanskelig å få kritikk for det vi gjorde, spesielt omkring reise eller ting vi gjorde “feil”. Men, for oss er det ikke noe mål å fremstå som perfekte. Vi prøver heller å gjøre så godt vi kan.

Radicalbroccoli
Foto: Marlene Sæthre

Vi har selv begge hatt en skikkelig knekk, og vet hvor utrolig vanskelig det er å gjøre noe godt for verden hvis man ikke har noe energi

Susanne & Anette Bastviken

Hva gjør dere for å ta vare på havet? Hva betyr tavaha for dere?

Det koker ned til hverdagsvaner for oss, og alle de små valgene vi tar hver eneste dag. Å redusere plastbruk, å spise på måte som krever færre ressurser av jorden, å være bevisst på hva slags klær man handler, å ta vare på det vi har og ikke minst å ta vare på oss selv. Det er så viktig å huske på at man må ta på sin egen oksygenmaske før man kan hjelpe andre. Tavaha er for oss et skikkelig motiverende samhold omkring det å ta vare på havet.

Hva mener dere er den største utfordringen vi må løse for å redde havet?

Plastproblematikken er jo ikke lengre en ukjent utfordring. Den truer alt livet i havet, og dermed livsgrunnlaget vårt. Det er enda ikke kjent hvilke konsekvenser det har for helsa å få i seg mikroplast gjennom sjømat, noe som er skummelt å tenke på. Hele økosystemet er skapt til å henge sammen. Det er derfor ganske uhyggelig når det begynner å skrante. Matindustrien er for eksempel en stor synder. Den enorme etterspørselen etter billige proteiner presser oss til å drive oppdrett. Fisk blir fôret med prosessert fôr fra truede områder, som igjen blir et stort dyrevelferdsproblem blant annet i regnskogen.


En annen ting vi bruker utrolig mye tid til å snakke om er at dagens unge føler et utrolig stort press på å gjøre alt perfekt – skole, jobb, utseende, venner og ikke minst å ta vare på miljøet. Vi har selv begge hatt en skikkelig knekk, og vet hvor utrolig vanskelig det er å gjøre noe godt for verden hvis man ikke har noe energi. Derfor vil vi inspirere folk til å ta vare på seg selv. Vi er jo tross alt natur vi også! Det å velge bedre produkter, bedre mat, samt å kanskje ha litt mindre ting i livet sitt bidrar jo til mindre stress. I tillegg er det bedre for havet og naturen. Vinn vinn!

RB3
Foto: Marlene Sæthre

Det er så viktig å huske på at man må ta på sin egen oksygenmaske før man kan hjelpe andre

Susanne & Anette Bastviken

Hva er deres lykkeligste hav-øyeblikk?

Anette: Tror det må være å se soloppgangen fra surfebrettet.
Susanne: Den gangen jeg surfet med en liten skilpadde ved min side i Brasil.

Hvem er deres hverdagshelter?

Alle de inspirerende menneskene vi snakker med hver dag som føler seg motivert, inspirert og stolte over å ta vare på naturen vår. Vi beundrer også miljøhelter som har gått veien før oss, og generelt kreative mennesker som følger drømmene sine. Sist vil vi gi en stor shout out til Simen Andreas Henrik Knudsen, en meget kul kar som har vært en skikkelig god støtte på veien. Ikke minst for alt han gjør for havet.

Hva er deres tre #tavahatips for å ta vare på havet?

  • Spis mer plantebasert.
  • Plukk opp søppel du ser rundt deg – gjerne ukentlig.
  • Skryt av andre folk for det de gjør! Det er viktig at vi løfter hverandre opp og motiverer hverandre.

Og til slutt, hva vil dere takke havet for?

ALT!

RB1
Foto: Marlene Sæthre
RB4
Foto: Marlene Sæthre
Publisert: okt. 06, 2019