Havets Helter

Rasmus Brøgger

IMG 6034 e1572864339460 768x1024

Rasmus Brøgger drømte om en snowboardkarriere, men pådro seg en skade som punkterte planen. Han ikke har klart å gi helt slipp på snowboardet, men mye av tiden hans går nå til filming og eventer.

Ikke minst har en del av snøen blitt byttet ut med bølger. I sommer startet han Waterfest, en organisasjon som ved hjelp av positiv energi og god stemning skal spre bevissthet rundt de menneskeskapte utfordringene havet møter, og gjøre noe med det. Rasmus vil i hvert fall slippe å måtte padle rundt i en haug av plast.

Hvem er du?

Mitt navn er Rasmus Brøgger, jeg er dansk, 24 år og jobber med film, foto og arrangementer. De siste årene har jeg bodd i Hemsedal på vinteren og i Oslo på sommeren. Som sekstenåring droppet jeg ut skolen med en drøm om å kunne leve av å kjøre snowboard, men dessverre røk korsbåndet og menisken da jeg var 19 år. Likevel har jeg ikke helt klart å slippe snowboardkjøringen, så derfor drar jeg til Hemsedal om vinteren for å være i fjellet, til tross for at det aldri ble noe yrke av det. Etter skaden kjøpte jeg et kamera for å kunne filme i bakken. Jeg fant fort ut at jeg likte å jobbe med film, og jeg har nå startet et firma der jeg driver med film og arrangementer. Etter hvert fant jeg også ut at surfing var en god erstatning for snowboard. Det har derfor blitt en stor lidenskap i livet mitt, selv om det er vanskeligere enn snowboard og krever mye tålmodighet for å lære. Surfing i Norge er særlig vanskelig, men det er også noe helt spesielt.

IMG 9313 1024x683

Hva gjør du i disse dager?

I sommer startet jeg Waterfest, en organisasjon som skal hjelpe til å rydde havene, og som med positiv energi skal skape oppmerksomhet rundt de menneskeskapte problemene havet har. Waterfest hadde først utgangspunkt i stuping og dødsing, men utviklet seg fort til å handle om all vannsport. Fordi vi bruker havets fantastiske midler, mener vi det alltid er viktig å rydde litt. Du kan sjekke ut Waterfest på Instagram @wearewaterfest, eller på nettsiden vår wearewaterfest.com.

Akkurat nå befinner jeg meg på Maui, Hawaii. Her har jeg filmet for en foto-, surf-, og yoga retreat, og nå er jeg i gang med et filmprosjekt for en surfeklubb. Jeg surfer, filmer og redigerer hver dag, så akkurat nå er jeg supergira på livet. Etter oppholdet mitt her går turen hjem til Danmark, for deretter å sette meg på en buss til Sölden i Østerrike hvor jeg skal undervise på en snowboardcamp en ukes tid. Hawaii er fantastisk, men jeg gleder meg også til å ha snø under brettet igjen. Etter Sölden skal jeg tilbake til Norge og en noenlunde normal hverdag, og begynne planleggingen for Waterfest2020!

For meg er tavaha er en kort, konkret og god påminnelse på at vi må ta vare på havet. Det er et motto man husker»

Rasmus Brøgger

Når ble havet viktig for deg? Hvilken rolle spiller havet i livet ditt?

Havet har alltid vært viktig for meg, og jeg tilbrakte største delen av barndommen ved havet i Danmark.

Etter flere turer til Indonesia de siste årene, har jeg opplevd hvor ekkelt det er med all plasten i vannet når man surfer. Det har gjort at havet har blitt enda viktigere. I sommer fikk jeg derfor lyst til å gjøre en innsats for å endre menneskers holdninger til de menneskeskapte problemene havet står overfor, og det var derfor jeg startet Waterfest. Havet spiller en stor rolle i mitt. Uten havet er det ingen surf, ingen cliffdiving, ingen strandturer – bare for å nevne noe.

Image00012
IMG 9120 819x1024

Hva gjør du for å ta vare på havet? Hva betyr tavaha for deg?

Jeg prøver så godt jeg kan i mitt lavbudsjetettsliv å kjøpe bærekraftige alternativer når jeg faktisk må ha nye ting, men det viktigste er å ikke kjøpe nye ting hvis det ikke er nødvendig. Utover det holder vi i Waterfest minst én månedlig rydding, og ikke minst hovedarrangementet Waterfest Oslo, som i 2020 blir den 8.august! For meg er tavaha er en kort, konkret og god påminnelse på at vi må ta vare på havet. Det er et motto man husker.

Hva mener du er den største utfordringen vi må løse for å redde havet

Plastforurensning er vel et av de største problemene. Jeg har i hvert fall ikke lyst til å padle rundt i en haug av plast.

Hva er dine tre #tavahatips for å ta vare på havet?

  • Plukk opp søppel.
  • Kjøp mindre av ting du ikke trenger.
  • Hjelp Waterfest å skape oppmerksomhet rundt problemene vi står overfor.

Jeg vil takke havet for bølger – og alle gangene de har banka meg opp!

Rasmus Brøgger

Hva er ditt lykkeligste hav-øyeblikk?

Mitt lykkeligste hav-øyeblikk er helt klart da jeg var på vintersurf i Lofoten, noe som en annen havhelt, Hallvard Kolltveit, knipset bilde av!

Hvem er din hverdagshelter?

Min største hverdagshelt er Tavaha-Simen, eller Simen Knudsen som han heter. Tavaha-uttrykket var faktisk noe av det første jeg la merke til da jeg begynte å bekymre meg over alle havproblemene som finnes. Det fikk meg også til å kontakte ham da jeg skulle holde Waterfest i sommer, slik at vi kunne samarbeide om en rydding i Oslofjorden.

Og til slutt, hva vil du takke havet for?

Jeg vil takke havet for bølger – og alle gangene de har banka meg opp!

Publisert: nov. 22, 2021