Bidra

Det beste du kan gjøre for å bidra til å ta vare på havet er personlig handling. Vi viser hvilken verden vi har lyst på gjennom valgene vi tar. Ved å gjøre noen små justeringer i hverdagen, kan vi utgjøre en stor forskjell for havet og planeten. Vil du henge med oss og hjelpe oss å ta vare på havet? Send en mail til hallo@nordicoceanwatch.no eller si hei på facebook.

Spis mer grønt og mindre kjøtt

CO2-utslipp er en stor trussel mot havet, og kjøttproduksjon er en av hovedkildene til utslippene. Kjøttkutt er et enkelt tiltak med stor effekt. En kjøttfri dag i uka et et fint sted å starte.

 

Unngå unødvendig plast

Mikroplast er en trussel mot alt liv i havet. Det kommer bl.a. fra hverdagsprodukter som tannkrem, solkrem og sjampo. Over 150 millioner tonn plast har havnet i havet. Plasten brytes ikke ned i naturen og dreper fisk, fugl og pattedyr. Plukk opp litt hver gang du er ved sjøen. Alt vi får fjernet hjelper.

 

Velg riktig sjømat

90% av verdens store fiskebestander er fisket bort, og 50% av livet i havet har forsvunnet de siste 40 årene. Hvis vi skal ha fisk i havet i fremtiden må vi som forbrukere ta bærekraftige valg nå. Last ned WWFs Sjømatguide, din guide til de gode sjømatvalgene.

 

Velg svanemerket

Mikroplast er en trussel mot alt liv i havet. Det kommer blant annet fra hverdagslige produkter som tannkrem, solkrem og shampoo. Velg bort mikroplast, velg svanemerket.

 

Fly mindre, nyt mer

Flyreiser er vårt største personlige CO2-bidrag. CO2 endrer havets kjemi og temperatur, og ødelegger for livet i havet. Å redusere flyreiser betyr ikke redusert livskvalitet. Det er heller motsatt. Prøv selv!

 

Pant for havet

Mer en 10 millioner plastflasker er på avveie. Mange av disse ender opp med å forsøple havet. Ved å pante gir du flasken evig liv og sparer energi, CO2-utslipp og forurensing. Når du kjøper en plastflaske, sørg for at den pantes.

 

Kjøp varighet, ikke søppel!

8 millioner tonn plast havner i havet årlig. Mesteparten av dette kommer av oss på land. Vi fråtser i unødvendige engangsprodukter som skal forenkle hverdagen vår, men som kveler havet. Unngå engangsplast og velg varighet.

 

Ta vare på Lovese

Loftoen, Vesterålen og Senja. She’s got it all. Ved å åpne for oljeboring i nordområdene risikerer vi å miste natur, strender og bølger i verdensklasse. Korallrev, fugleliv og verdens siste torskestamme. I tillegg til turist- og eksportnæring. Støtt de som jobber for å ta vare på LoVeSe.

 

La fjorden leve

Det som skjer i fjorden, blir ikke i fjorden. Sjødeponi for gruveavfall ødelegger livet i fjorden, livet rundt fjorden og hvorhen havstrømmene reiser. Sjødeponi er en dårlig løsning som ikke kan tillates. Gi din støtte til de som jobber for å ta vare på Norges fjorder.

 

Havvennlig solkrem

Mellom 4000 og 6000 tonn solkrem renner ut i havet hvert år. Synstetisk solkrem innholder oxybenzone som både er hormonforstyrrende og dreper korallrev. Ikke ta livet av det du kom for å leke med. Velg naturvennlig solkrem uten oxybenzone.