maanedens_havfrue

Månedens havfrue juni: Guro Aanestad

I våre øyne er Guro et forbilde for alle jenter og gutter som surfer eller har lyst til å surfe. Hun har en genuin kjærlighet til havet og har laget seg en livsstil for å oppleve det maksimalt, i tillegg til et genuint ønske om å ta vare på det.

Tekst: Simen Knudsen

 

skjermbilde-2016-10-05-kl-23-44-11

Hvem? Guro Aanestad, 29 år, surfer fra Stavanger

Hvorfor?  I våre øyne er Guro et forbilde for alle jenter og gutter som surfer eller har lyst til å surfe. Hun har en genuin kjærlighet til havet og har laget seg en livsstil for å oppleve det maksimalt, i tillegg til et genuint ønske om å ta vare på det. Det er kult å høre Guro snakke om havet og bærekraft fordi begge deler er så personlig for henne. Guro er et forbilde fordi hun er helt rå på surfe, men også et forbilde med måten hun ser på verden på. The tavaha is strong with this one.

Hva holder du på med for tiden?

Surfer. Lengter etter å surfe. Lengter etter å være mer på havet. I tillegg til å leve livets glade dager i Indonesia, jobber jeg som arkitekt hjemme i Stavanger. (Yrket, eller kanskje verdiene innenfor arkitektur jeg valgte fokusere mye på i studiene, innebærer at jeg tenker mye på verden, naturen,  og menneskets natur. Relevant er kanskje forholdet mellom mennesket og verden og hvordan vi som designere kan være med på å forme fremtiden ved å spørre de riktige spørsmålene og tenke om status quo).

Hva gjør du for å ta vare på havet? Hva betyr tavaha for deg?

For meg innebærer tavaha ALT vi KAN gjøre for å bry oss mer om verden og havet. Man tar vare på det man er glad i.Alle finner sine egne ting som er lett for dem å gjøre bedre. For meg har det vært å prøve å ha et lavt personlig fotavtrykk, lære hva vi gjør så feil, hva som er verstingene og ting vi enkelt kan gjøre om på for å gjøre det bedre. De store idealistiske tankene som kom naturlig med det å elske havet og gjennom utdannelsen innen arkitektur og bærekraftig utvikling er ofte vanskelige å gjennomføre i praksis. Det er kanskje lettere å være litt hverdagshelt. Hverdagshelter er en stor del av tavaha. Jeg er på  ingen måte en helt, men litt hverdagsheltlige ting prøver jeg å gjøre. Jeg oppsummerer dette til CUT THE CRAP.

skjermbilde-2016-10-05-kl-23-44-22
Foto: Mads Schwencke

 

Jeg velger ting jeg kan ha lenge og helst er laget av fornybare materialer. Et lett eksempel er å alltid reise med vannflaske. Da slipper jeg å kjøpe vann på plastflaske.

CUT THE CRAP

I hverdagen tror jeg på disse reglene vi alltid hører, REDUCE, REUSE, RECYCLE, (UPCYCLE), RETHINK. RETHINK er kanskje den vi har minst kontroll over, men kanskje også den viktigste. Jeg tenker at alle disse hører sammen og velger å oppsummere alt under CUT THE CRAP. Det handler om å eliminere mange av de skadelige måtene vi gjør ting på, og alt søppelet dette fører til.

REDUCE og REUSE handler for meg å velge kvalitet over kvantitet. Alltid. Når jeg velger produkter tenker jeg på ’compunding effects’. Jeg prøver å tenke på hva de er laget av, hvor og hvordan de er produsert, hvilke avfallsstoffer som kommer ut av produksjonen og hva som skjer etter jeg er ferdig med det osv. Jeg velger ting jeg kan ha lenge og helst er laget av fornybare materialer. Et lett eksempel er å alltid reise med vannflaske. Da slipper jeg å kjøpe vann på plastflaske. RECYCLE har vi alltid gjort hjemme og jeg resirkulerer alt jeg kan. Det er lettere her hjemme. Men, det fine i utlandet der jeg pleier å være er at jeg ikke trenger å kjøpe noe som kommer med søppel. Uansett hvor jeg er liker jeg å spise lokale varer som er i sesong. Dette er  både fordi jeg liker det bedre og tror det er sunnere for kropp og sjel, og fordi det kommer som det er uten innpakning/søppel og unødvendig transport. Disser gode råvarene har ikke vært gjennom forurensende produksjon, og dette er noe jeg tror veldig på både når det gjelder mat og andre produkter. Mange ting kan ’produseres’ ved å gros, og det er sykt kult! Her kommer RETHINK også inn. Igjen, et lett eksempel. En kokosnøtt vokser rett utenfor rommet mitt. Den kan jeg drikke, hogge i to og fylle den med deilig frukt fra nærområdet. Skjeen blir til av en bit av kokosnøtten. Mange ganger hadde denne fruktsalaten blitt servert i en plastskål med en plastskje. Men det fine er at vi lett kan velge bort disse. Da er produksjon transport, søppel osv. fra skjeen og skålen eliminert og CUT THE CRAP er implementert på mange måter. Dette eksempelet hadde vært annerledes i Norge, men trikset er å stedstilpasse vanene sine utfra kunnskapen man har tillagt seg. Så prøver jeg å alltid være med på organisert strandrydding og uorganisert plukke med meg noe når jeg ser det. Både hjemme og der jeg er på ferie.

Hva mener du er den største utfordringen vi må løse for å redde havet?

FORMIDLE

CUTTHECRAP

BRY OSS

Hva er dine tre #tavaha tips for å ta vare på havet?

CUTTRECRAP

BRY DEG OG BRUK HODET

FORMIDLE

Siden mange som følger NOW er surfere tenkte jeg å dele noen lette ting man kan gjøre som surfer:

  • Ta med drikkeflaske og velg alltid bort engangsbestikk og andre bruk og kast gjenstander – særlig de som ikke er av fornybare resurser og som har skadelig produksjon og blir til søppel.

  • Spis lokal mat, av lokale råvarer som er i sesong.

  • Velg utstyr basert på biologiske varer så vi skader havet litt mindre der vi er; dette kan være alt fra voks og pads, surf mud/zink, vaskemidler osv. Det finnes mange gode produkter. Å ta bevisste valg betyr ikke å nedprioritere kvalitet.

Noen av de lykkeligste øyeblikkene er når vi padler ut og perfekte bølger ruller inn og det ikke er noen andre der. Jeg er alltid lykkelig i havet (bortsett fra når folk er tullete). Noen av de lykkeligste øyeblikkene er når vi padler ut og perfekte bølger ruller inn og det ikke er noen andre der. Det er YEEEEEEEEWs og gledesrop overalt og alle er gira. Når du tar av ser du en evig lang, krystallklar vegg. Smilet sitter klistra og gleden kribler i kroppen. Det er ingenting du heller ville gjort, og ikke noe sted du heller ville vært. LYKKE! Så spiser vi og alle er glade.  YEEEW!

Hvem er dine hverdagshelter?

Alle som gidder å bry seg!

Og til slutt, hva vil du takke havet for? 

ALT!  Jeg er evig takknemmelig for livsgleden havet gir og de tunge tankene havet skyller bort. Takk havet, jeg elsker deg.