Oslo Løa

OK Jan Khur 23 VMD 5641
Tidsperiode
2022-2023
Status
Pågående
Samarbeidspartnere
24 store og små aktører fra norsk industri, akademia, kultur- og frivillig sektor. Se oversiktsbildet nederst.

Oslo Løa er et flytende pilotprosjekt som skal utforske mulighetene med et nytt kunnskaps- og opplevelsessenter for marin forsøpling i Oslofjorden.

NOW har over flere år jobbet for å skape et sted hvor innbyggere, bedrifter og myndigheter kan komme for å få en “hands on” opplevelse av marin forsøpling og løsninger. Nå er endelig pilotprosjektet vårt for dette sjøsatt – Oslo Løa.

Fra juni til oktober kan Osloborgere besøke den flytende paviljongen langs Langkaia, foran Deichman Bjørvika og Operaen. Vi inviterer skoleklasser, bedrifter og aktive brukere av fjorden til å komme for å sortere og registrere marint avfall, og lære om hvordan de kan være en del av systemendringen som må til. Forbipasserende og skuelystne kan oppleve prosjektet digitalt via en QR-kode på Oslo Løa, og besøke oss på “åpen dag”. Målet med piloten er å kunne anbefale hvordan Oslo Løa kan bli et permanent tilbud som utstyrer flest mulig med kunnskap og handlingsalternativer for å ta vare på havet.

Prosjektet er finansiert av Bymiljøetaten i Oslo kommune, Handelens Miljøfond og Marfo – Senter for marin forsøpling.

Besøk & booking:
Oslo Løa er åpen for skoleklasser, bedrifter og andre interesserte. Skoleklasser kan lese mer og booke sitt besøk direkte via Deichman Bjørvika som vi samarbeider med: https://shorturl.at/ivB19

For bedrifter har vi et tilpasset formidlingskonsept. Klikk her for info som PDF som kan deles videre. For andre grupper eller henvendelser send en epost til osloloa@nordicoceanwatch.no for mer info og å avtale et besøk.

Følg med på vår Facebookside for å se når vi arrangerer “åpen dag” på Oslo Løa: https://www.facebook.com/nordicoceanwatch/events

Om byggeprosjektet:
Paviljongen for Oslo Løa er designet og bygget av masterstudenter i arkitektur ved Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo (AHO). Ettersom Oslo Løa er et midlertidig bygg har det vært viktig for studentene å tenke ombruk av alle elementer. Fasadene og taket inspirert av havoverflaten består av plastplater støpt av plast fra resirkulerte tau fra fiskeindustrien. Plasten er samlet inn av resirkuleringsselskapet Oceanize. Støpeforma for platene er gjenbrukt og lånt fra fiskeindustriselskapet Hofseth og støpt gratis hos plastprodusenten Pla-Mek.

DSC05836
Byråd for finans Einar Wilhelmsen tar og føler på hva som havner i fjorden. Foto: Son Lam
DSC05863
Avfallet samles, registreres og rapporteres som data til forskere og myndigheter. Foto: Son Lam
DSC05929
Våre formidlere forklarer de komplekse årsakene bak marin forsøpling, og viser vei til systemløsningene som finnes. Foto: Son Lam
DSC05997
Oslo Løa er et sted for å tenke nytt rundt marin forsøpling. Da trenger man post-its! Foto: Son Lam
Arkitektur Modell1 Modellarbeid Jacob Bringedal Catherine O Neill Foto Jacob Bringedal
Arkitekturmodellen. Foto: Jacob Bringedal og Catherine O’Neill
Plater Foto Tine Hegli
Plastavfall blir til bølgeinspirert tak. Foto: Tine Hegli
Bygging2 Foto Tine Hegli
Studenter fra AHO bygger Oslo Løa. Foto: Tine Hegli
Konstruksjon Foto Tine Hegli
Konstruksjonen tar form. Foto: Tine Hegli
Lokasjon1 Foto Tine Hegli
Oslo Løa i forgrunnen, opera i bakgrunnen. Fint det! Foto: Tine Hegli
Oslo Løa Logoer Med Forklaring
Oslo Løa ville ikke vært mulig uten denne gjengen. Takk!

Se også